Ivory

Ivory slog igenom, försvann in i mörker och kom tillbaka. Rapparen är nu redo att släppa sin mest genomarbetade och nakna musik hittills – på ”NIRVANA”. Albumet som släpps den 2 november berättar om en djup tragedi och vill skänka hopp. Den senaste singeln från kommande fullängdaren heter ”NO PAIN” och finns nu ute. Albumet gästas av namn som Aki, Blen, Fille (från Ison & Fille), Finess, Jëlly, Kleerup och Sindri.

– ‘NIRVANA’ är mitt mästerverk. Livet går i vågor, man är bara människa, men den här skivan kommer vara min perfekta plats, även om allt annat raseras. Det är mycket verklighet i låtarna, men samtidigt fungerar det som en verklighetsflykt för mig att skriva om det som hänt, säger Ivory.

Ivory har varit ett känt namn inom svensk hiphop i ett antal år. Han har varit stammis i hiphop-media och bredare sådan (t.ex. SVT Gomorron Sverige), släppt ifrån sig mycket musik – en EP så sent som i somras – och den 2 november kommer ett nytt, personligt album från Nicky ”Ivory” Osenius Kouakou.

Det blir självutlämnande låtar den här gången. Inte ren depp, men inget inbäddat i socker, som rapparen och låtskrivaren själv säger. Ett smakprov blir den akustiska, gitarrvarma trap-singeln ”NO PAIN” som släpps i dag.

– ”NO PAIN” är en historia om förbjuden kärlek. Den handlar om att vara i en situation fast en vill vara i en annan, relationsmässigt. Och att det inte behöver vara fel.

Acceptans av läget, alltså. Där är Ivory nu, året då han fyller 30. Han började rappa som 12-åring, men hade ett avbrott mellan 17 och 25. Han hade hoppat av skolan och fotbollen och hårddisken med 200 beats kraschade. Han började driva runt och tjäna pengar på ströjobb och kriminalitet. Men för fem år sedan plockade han upp musiken igen.

En större tragedi än så har färgat Ivory och den nya musiken. 20 år gammal blev Ivory pappa. Men för två år sedan dog sonen, allvarligt sjuk, och tillvaron kastades omkull fullständigt. Han sörjde inte bara sitt barn, utan även sin pappa som hade gått bort i cancer ett par år tidigare – och att barnets mamma, hans barndomsvän, hade brutit kontakten.

Ivorys ”NIRVANA” tar avstamp i mycket personligt mörker och artisten hoppas att fansen ska lära känna honom på riktigt nu. Men mest av allt vill han hylla sin son och skänka hopp.

– Jag vill hylla min son Cédric genom min musik. Det är lättare att skriva låtar än att prata om det. Jag vill lyfta människor som också går igenom tragiska saker och lever med sorg. Jag hoppas att de kan inspireras av att jag har gått igenom något så tungt, men kan leva vidare. Jag trodde att livet skulle ta slut, men det går vidare. Det fungerar.

Soundet på ”NO PAIN” och hela ”NIRVANA” beskriver Ivory som en slags sydstatsrap/trap som ingen annan kör i Sverige. Kleerup har adderat gitarr på albumet, ”Kleerup-syntar” och varit exekutiv producent. Ivory och Kleerup träffades efter att Ivory hade släppt låten ”Andreas Kleerup” och jobbar alltså ihop nu. Kleerup adderar en rockig touch till ”Nirvana”, som har ett varierat ljudlandskap. Ivory är nöjd och hoppfull.

– De som inte gillar hiphop kan börja gilla hiphop när de hör det här. Jag tror att jag tilltalar en bredare publik än andra, också för den jag är. Pappa var från Elfenbenskusten, min mamma är finsk. Jag har släkt på nästan alla kontinenter – vilket ger mig rikedom i mitt liv. Jag förstår olika typer av människor och tror att det hörs på mig. Jag är en frisk fläkt, säger Ivory.