Nordman

Håkan Hemlin och Mats Wester möttes i en studio i Hjorthagen 1991. Mats hade under några år experimenterat med att blanda folkmusik och pop och sökte en sångare till projektet. Han frågade Håkan om han var intresserad att testa lite, det var han. Experiment påbörjades och efter ett par träffar tillkom embryot till det som skulle bli låten ”Förlist” med text av Lars Sahlin.

Nästan tre år senare, i februari 1994 släpptes första singeln ”Förlist”. Albumet släpptes i slutet av april samma år. Redan efter fyra veckor hade albumet noterats för guldskiva (som vid den tiden var 50 000 ex.). Den andra singeln ”Vandraren” gick direkt upp på sommartoppens förstaplats, och förblev där hela sommaren. Under sommaren passerade albumet även gränsen för platina (100 000 ex). Innan året var slut hade man passerat 3 x platina.

Fyra år och ytterligare två platinasäljande album senare kan man lugnt konstatera att Nordman var ett av det årtiondets mest framgångsrika svenska band.

Under följande år har bandet varvat långa pauser, bland annat på grund av behandling av Håkans tidigare missbruk och Mats turnérande med Eric Brazilian och Joe Bonnamassa, med nya plattor, turnéer och melodifestivaldeltagande. I november 2017 kom senaste släppet från duon, singeln ”Dag och natt”, som också är namnet på den turné Nordman gör i Finland och Sverige i mars.

Jubel är glada över att inleda samarbetet med Nordman på livesidan och är stolta över att ha ännu en av 90-talets giganter på rostern.