Paul Rey

Det är få förunnat att som 24 år gammal redan ha upplevt de milstolpar som Paul Rey varit med om. Hans talang påvisas inte minst 42 sekunder in i den nya singeln ”All Falls Down” när hans röst exploderar i vågor av pampiga beats. Låten byggs upp ytterligare när Reys spirituella röst kompletteras av en gospelkör och det blir uppenbart att varhelst musiken tar skåningen så kommer ”All Falls Down” vara den typ av unika signaturmelodi han vill associeras med.

Singeln kom till från ingenstans. Rey hade efter att ha tillbringat en hel dag i studion med producenten Andreas Roos inte kommit någonvart, vilket ledde till att de båda bestämde sig för att ta en paus. När de återupptog produktionen fick Rey ny inspiration av en första ackordsekvens som han bad Roos att bygga vidare på. Medproducenter på låten har även Martin René och John Alexis varit.

“På bara 30 minuter skrevs hela låten – till och med i den slutliga versionen använder jag samma kadens och fraser. Jag lyssnade på låten med hörlurar när jag handlade en timme senare, och tänkte, ’Wow, jag behövde verkligen få ut det här!’. Det kom så naturligt att jag inte riktigt kommer ihåg att jag skrev den.”, säger Rey.

Instinktivt insåg Rey att “All Falls Down” kräver uppbackning av en kör. Under tiden låten tog form uppmanade han därför en gammal vän att rekrytera två gospelsångare som spelade in flera sångspår så att deras röster gav intryck av en fullskalig kör. Det effektfulla resultatet är en låt som Rey beskriver som “mittpunkten för det soundet jag jobbar mot – målet är att kombinera många organiska ljud tillsammans med mogen låtskrivning.”

Paul Rey’s bakgrund är full av livsavgörande öden som har tagit honom dit han är idag. Hans mamma flydde undan Chiles diktatur för att starta ett nytt liv i Paris år 1973, för att sedan gå ett utbytesprogram som studerande i Lund. Det var där hon träffade Reys pappa som även han var på utbytesprogram från Finland. Rey växte upp i ett musikrikt hem fyllt av klassiska album från 60-talet till början av 80-talet. Michael Jacksons ”Thriller”, The Beatles, Bob Marley och Elton John för att nämna några. Men det var svenska Timbuktu som fick honom att ta steget och satsa på en karriär inom musiken. Han berättar om hur han stått i publiken på Malmöfestivalen och imponerats av Sveriges hiphop/reggae stjärna som fick 30 000 människor att dansa och gunga med. Det var den kvällen han bestämde sig för att själv bli den personen som spred samma glädje och energi som han upplevt där och då.

När utgåvan av Reys debut EP “Good As Hell” närmade sig kontaktades han av storlegenden Quinzy Jones som blivit hänförd av Reys talang och bjöd in honom till sitt hus i Los Angeles. De tillbringade över två timmar med att spela och prata om musik och sedan dess är det tradition att ses varje gång Rey är i Los Angeles.

I februari släppte han singeln ”California Dreaming” tillsammans med Arman Cekin och superstjärnan Snoop Dogg. Den 5 maj släpptes ”All Falls Down” som första singeln från hans kommande EP där bland andra Meghan Trainor och Nico & Vinz kommer att gästa. Paul Rey är redo att ta Sverige med storm.