Stiko Per Larsson

Musikaliskt för Stiko Per Larssons musik tankarna till Mumford & Sons och Springsteens album med Pete Seeger-tolkningar. Han har hittills vandrat på grusvägarna men siktar på motorvägarna. – Jan Gradvall, DI

Med rötterna i Insjön, Dalarna har Stiko Per Larsson sedan debutalbumet “Flyktsagor” 2008 sakta, tålmodigt och envist byggt upp en växande publik över hela landet.

Stiko Per är en sjungande låtskrivare, vars musik är sprungen ur den akustiska rocken, färgad med en smula folktradition. Texterna vill fånga det vackra i det enkla. En unik röst, historier och sånger om kärlek, kamratskap i ett land som fanns alldeles nyss och vår strävan framåt.

Att uppleva en konsert med Stiko är som en resa genom Sverige, hans historieberättande lyfter konserterna och ger de vackra sångerna ännu mer karaktär och liv.

Att artister arbetar hårt brukar det ofta skrivas om i överdådiga presstexter.  Men i det här fallet kanske det är berättigat. Stiko snittar över 100 livegigs om året, knappt hälften av dem kan räknas in under våren och sommaren som en del av hans Vandringsturnéer.

Just genom Vandringsturneerna har han med publikens engagemang samlat in över 1 miljon kronor till SOS Barnbyar under sina turneér till fots genom Sverige och under 2018 års upplaga samlade han med publikens hjälp ihop över 1,1 miljoner kr till Barncancerfonden.

Totalt 11 år på turné till fots genom Sverige har Stiko hunnit med ungefär 530 konserter och 900 mil.

Sommaren 2017 vann Stiko Per Larsson Sveriges Radios musiktävling P4 Nästa med låten “Kumpaner”. Under finalen utseddes Stiko Per också till den första offentliggjorda deltagaren i Melodifestivalen 2018.

Det har hunnit bli sex fullängdare och ett antal singlar, Stiko är aktuell med nya singeln “Vargen”.