Stilla Havet

Hyllade debutalbumet ’Början på ett slut’ följdes upp i höstas med Pyongyangtriologin, en EP framdriven några intensiva dygn, under atombombshot, i Nordkorea. Sen landade Stilla Havet tillbaka i vardagsmelankolin på Ringvägen och tvingades ta tag i spruckna läppar och relationer, tomma drömmar och de sociala mediernas självbedrägeri. Jakten på nya känslor, och omvärldens tvång att slipa ner alla starkare förnimmelser än lättnaden över att allt ännu inte krossats, krockade och resulterade i stoffet ’Brinnande horisont’ bygger på.

”För femton år sen satt August och jag i en ockuperad lägenhet i Gomel och slevade i oss svampsoppa på väg till en hemlig punkspelning i en vitrysk fabrikskantin tolv mil från Tjernobyl. Vi var lika livrädda för säkerhetstjänsten som för uransvampen. Idag har kärnvapenhoten och atomkraftens vålnader vaknat igen, som skuggor över våra liv och våra barn är fjärde generationen som fötts med cesium i benmärgen.”

Man hör Reagans stjärnornaskrigs-lasrar i skivans syntar, och jobbpendlandets monotoni i rytmerna. Melodram är en del i livet och Stilla Havet smälter samman det där, en legering som ger hopp i natten och i den karga morgontimmarna.
’Brinnande horisont’  blir Stilla Havets andra LP och fortsättning på bandets utveckling mot ett uttryck som fångar samtidens elektroniska mörker, 80-talets dramatik och popmusikens tröstande melodier. Suicide’s kemiska New York-rytmer och Indochine’s frankofona kolonialpanik landar på ett kaosigt Madchesterdansgolv när Stilla Havet gör bokslut över sakernas tillstånd. Albumet är producerat av Stilla Havet och Daniel Fagerström.

Några kommentarer om albumet:
“Inte för att budskapen är glädjande utan av insikten att det fortfarande kan göras så förbannat jäkla bra musik idag. Stilla Havet må sakna hopp, men de skapar det likt förbaskat.” Gaffa (6 av 6)

“Hade ‘Brinnande Horisont’ givits ut 1984 hade Sundsvallsfraktionen på den tidens tidning dominerande musiktidning Schlager tveklöst kallat den ”genial” (sådär som de brukade) och utsett den till årets bästa skiva.” Nöjesguiden (4 av 6)

”Ett av Sveriges just nu intressantaste postpunkband är Stockholmsbandet Stilla Havet.” ”Andra fullängdaren, Brinnande horisont – deras i särklass starkaste släpp, hittills.” 482 MHz

“2016 släppte bandet Stilla havet sitt debutalbum Början på ett slut – en pop- och post-punkig käftsmäll med en handfull kanonlåtar. Sedan dess har man genom förra årets EP Verklighet och fantasi och kommande albumet Brinnande horisont sänkt bpm:en och låtit mörka 80-talssyntar beredas mer plats i ljudbilden.” Café

“På den nya skivan Brinnande horisont blandas syntar och trummaskiner med hopplöshet och elegans. Resultatet är en av årets bästa svenska popskivor.” ZERO

Upcoming gigs

Stilla Havet på Spotify