fbpx

Hanna Järver

Hanna Järver föddes 1993 och växte upp i en artistfamilj i Örebro och Thessaloniki, Grekland. Omgiven av kreativitet, musik och individualismens komplexitet. Som den yngsta av tre syskon började Hanna som trettonåring att skriva texter till hennes äldre brors låtar. Men de första låtarna på svenska skrev hon under en verklighetsflykt till Budapest när hon egentligen hade gett upp drömmarna om en artistkarriär.

Musiken skrevs som en sorts terapi, och blev till en EP som hon själv producerade och la upp på internet någon gång under 2013. Det började strax därefter bubbla ordentligt om henne på landets internetbloggar, men det var först med Hannas efterföljande singel Ingenting skrivet som artistkarriären tog fart på riktigt. Strax därefter flyttade hon till Stockholm, där hon bor och verkar än idag.

P3 utsåg låten till en av årets bästa låtar och spelade även hennes efterföljande singel Samma gamla himmel flitigt i kanalen. Och när hon drygt ett år senare släppte sin debut-EP Närke belönades hon med dubbla P3 Guld-nomineringar i kategorierna ”Årets pop” och ”Årets nykomling”.

Sedan dess har Hanna Järver fått en alltmer självklar plats inom det svenska popetablissemanget. När hon släppte debutalbumet So Long 2018 utnämnde Dagens Nyheter henne till ”den unga svenska popröst vi behöver”. Skivan hyllades av en lång rad svenska medier, däribland Aftonbladet,Gaffa och Tidningen Café, som kallade So Long för ”årets svenska popalbum”.

Hennes utmärkande popmusik på svenska har också omfamnats av utländska medier som Noisey och The Line Of Best Fit, och har även lett till TV-framträdanden i Babel, Gokväll, Musikhjälpen och Nyhetsmorgon.

Efter att debutalbumet släpptes i april 2018 gjorde hon närmare 30 spelningar, inklusive konserter på Popaganda, Pustervik, Slaktkyrkan och Debaser Strand. I september 2020 släpptes hennes efterlängtade andra album tusen täta lögner in

Utöver rollen som låtskrivare och artist har hon alltid tagit full kontroll över producentrollen och de ljudlandskap hon skapat är förunderliga landskap att vistas i. Under processen med sitt kommande album insåg Hanna att hon ville göra en mer lågmäld och råare skiva där texterna skulle så mer i centrum än någonsin. Albumets kanske mest övergripande tema är maktlöshet, vilket står i kontrast till skivans fyra medföljande musikvideos som snarare handlar om att återta kontrollen.

Tusen täta lögner in släpptes i september 2020 och fick lysande recensioner från bland annat Jan Gradvall i Dagens Industri, Gaffa och Dagens Nyheter som skrev: ”Redan i det massiva anslaget till Hanna Järvers nya skiva är jag fast.”

Skivan har spelats in i Rikti Studio, som Hanna har spenderat en stor del av det gångna året med att bygga upp från grunden tillsammans med ett par artistkollegor och medlemmar från hennes eget band. Precis som på hennes tidigare material, har hon skrivit och producerat allting på egen hand.

Texterna är ofta utlämnande, men lämnar aldrig någon utanför. De är ofta allegoriska men rymmer ständigt en hög grad av igenkänning. Med sin egenartade blandning av rikt bildspråk och dräpande one-liners, är Hanna Järver en av de mest spännande textförfattarna inom svensk pop idag.

2024 är Hanna Järver tillbaka med ny musik som är det första hon släpper i eget namn sedan skivan ”tusen täta lögner in” från år 2020. Hon återvänder med Psychic / Averno, där hon för första gången på ett decennium samarbetat med en annan producent. Grammisnominerade Magnus Larsson satte senast färg på Frickys senaste album ”Horizon Inn”; en skiva som han co-proddat och turnerat med som medlem av The Desktoppers.

Även om Hanna tillfälligt släppt producentskapet, känner man igen hennes karakteristiska melodispråk och textförfattande. Det som varit en stor del av hennes framgång och signum för hennes artistiska uttryck.

Boka Artisten

My Bergman

my@jubel.se

Kommande evenemang

Se alla

Hanna Järver på Spotify