fbpx

Maxida Märak

Maxida Märak har äntrat det offentliga rummet med dunder och brak. Det är få som kan ha undgått hennes frekventa närvaro på spellistor och livescener, så väl som i våra TV-apparater och dagstidningar. Hon producerar hiphop på ett unikt och nyskapande sätt där Sápmi alltid är normen. Hon blandar hård rap, hookiga refränger och tunga elektroniska beats med sin magiska jojk. Något som ytterst få i världen experimenterat med förut.

För snart 10 år sedan Maxida Märak bestämde sig för att börja producera sina egna låtar. Hon var då en etablerad artist inom jojkvärlden. Men en kväll när hon framförde en av sina låtar som ligger henne varmt om hjärtat, en protestlåt mot gruvindustrin, tog hon ett beslut. Hon skulle satsa helhjärtat på den egenskrivna hiphopen och bestämde sig för att spara ihop pengar och köpa egen inspelningsutrustning. Som fullkomlig nybörjare satt hon många timmar framför tutorials på youtube. Hon lärde sig snabbt och lyckades snart producera sina egna låtar, precis så som hon ville att de skulle låta.

Maxida är en mycket mångfacetterad artist och de senaste åren har varit imponerande produktiva. Under hösten 2021 såg vi henne i TV4s “Så mycket bättre” där hon gjorde egna tolkningar av andra stora svenska artisters verk. Vi har sett henne i filmen Glada hälsningar från Missångerträsk vars ledmotiv,Feel That Gold, hon både skrivit och framför. I SVTs stora succésatsning Midnattssol, av skaparna till Bron, såg vi henne i en av huvudrollerna och det är Maxida som skrivit och framför jojken i vinjetten till serien. Inte minst så har hon rest både Sverige, Norge, Kanada och Grönland runt för att leverera den egenproducerade hiphopen live. Musiken finns givetvis också utgiven, hittills genom två album och ett stort antal singlar och EPs. Hon är alltid igång och jobbar med nytt material, just nu på kommande album. 

Även om budskapet i hennes låtar är tydligt så är det inte politiken som driver henne som artist. Det är strävan efter att skapa fet musik. På scenen är Maxida kaxig och tar för sig. Hon är hellre för mycket än för lite. Genom att vara ärlig och transparent med vem hon är hoppas hon kunna inspirera andra att man kan bli vad man vill, oavsett bakgrund.

Maxida har också hunnit med ett helt gäng ärofyllda uppdrag. Hon sommarpratade i Sveriges Radios flaggskepp Sommar i P1 2015 och har uppträtt i Globen två gånger, under Idrottsgalan och Hela Sverige Skramlar. Hösten 2015 sändes en dokumentärserie, Sapmi Sisters, i fyra delar om henne och hennes syskon Timimie Märak, på bästa sändningstid i SVT. 2018 var Maxida gäst i premiäravsnittet för tredje säsongen av SVTs omåttligt hyllade Jills Veranda, hon har programlett Grammisgalan, varit mellanakt i Melodifestivalen och gästat både Allsång på Skansen och Sommarkrysset. 

Texterna är raka och ärliga, ofta politiska. Hon skriver om sin egen historia, utifrån sin sida av samhället och hoppas att genom det kunna väcka tankar och förståelse för sig och sitt folk. Maxida skapar musik som ingen tidigare varit i närheten av. 

Den 12 april släppte Maxida Märak sitt andra fullängdsalbum ’Anekdot’. Med albumet väver Maxida samman olika parallella världar som hon vuxit upp med, blandat med dåtid och nutid. Hon menar att det är en självklarhet att det inte bara kan vara det vi ser som finns och att vi alla är sammanlänkade från olika världar.

Boka Artisten

Vincent Bell

vincent@jubel.se

Kommande evenemang

Se alla

Maxida Märak på Spotify